Tuřín
TUŘÍN neboli kolník a botanicky brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) je kořenová zelenina a krmná plodina, podobná a blízce příbuzná vodnici. Vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice v neznámé době, ale první zmínka o tuřínu je z roku 1620. V následujících staletích se rozšířil po Evropě.
Popis plodiny
Na rozdíl od vodnice jsou bulvy větší a také jejich větší část vyčnívá nad zemí. Známe i žlutomasé odrůdy, které jsou chutnější a proto více oblíbené.
Tuřín se v ČR pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách (v nižších dostává přednost řepka). Je nenáročný a mrazuvzdorný, nesnáší ale sucho a čerstvě hnojenou půdu. Je znám i pod pojmenováním kolník.
Tuřín jako rostlina je menšího vzrůstu, jeho žluté květy mají drobné okvětní lístky a složené květenství. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i za syrova.
Na středním Slovensku se tradičně pěstuje tato rostlina (žlutomasá odrůda) a známá je pod názvem kvaka (fem.). Vaří se z ní mléčná omáčka (prívarok).
Užívaná část: Bulvy a listy.
Účinné látky: Tuřín je ceněn pro vysoký obsah vápníku a draslíku. Z vitamínů je nejhojněji zastoupen vitamín C.
Užívá se pro tyto vlastnosti:
- zvláštní chuť a vůně tuřínu je podmíněna silicema, při jejichž štěpení se uvolňuje glukóza, hořčičný krotonový olej, který má silné bakteriální účinky
- tuříny působí proti řadě kožních onemocnění, čistí krev a jsou vhodné při plicní a kostní tuberkulóze.
- tuřín a vodnice mají mimořádně vysoký obsah vápmíku (200mg/100g) a proto jsou vhodná při zlomeninách, osteoporóze…
- tuřín zvyšuje peristatiku střev, má vysoký obsah vlákniny
- tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy.