autumn-fields.jpgautumn-Vines.jpgautumn-agriculture.jpgautumn-cows.jpg

SHETLANDSKÝ PONY je pojmenován po Shetlandských ostrovech vzdálených asi 160 km na severovýchod od Skotska, ležících na stejné severní délce jako Grónsko. Dostal se na ostrovy před 2000 lety s norskými osadníky a zde se v drsných podmínkách stal nejmenším a nejotužilejším poníkem na světě. Později se rozšířil do jiných států.

POPIS

Shetlandský pony dosahuje výšky v kohoutku od 102 cm do 107 cm, do chovu jsou zařazováni jen poníci do 100 cm. Shetlandští poníci se vyskytují prakticky ve všech zbarveních. Mají malou hlavu s širokým čelem, malýma ušima a poměrně širokou hubou. Silné a hluboké tělo má krátký hřbet a širokou záď. Na svůj vzrůst je poník velmi silný - je to jedno z nejsilnějších a nejodolnějších plemen vůbec. Má jisté rovné kroky s vysokou akcí, a to i v hrubém skalnatém terénu. Kopyta jsou malá a pevná. V zimě shetlandům naroste dvojnásobně hustá srst, která je chrání proti mrazivému podnebí Shetlandských ostrovů. Srst má ochrannou vrstvu, která brání kůži před namočením - odolává jak dešti, tak i sněhu. Hříva s ocasem je velmi hustá.

VYUŽITÍ

Tento pony se dříve využíval v anglických dolech - díky jeho malé výšce se perfektně hodil k práci v podzemí. Shetlandi se však dnes využívají jako jezdečtí poníci pro děti, nebo také v cirkusech. Rovněž je uvidíme v spřeženích nebo v mezinárodních soutěžích. Jsou inteligentní, avšak tvrdohlaví. Reagují na správné vedení, proto by nezkušení jezdci (malé děti) měli jezdit pod dohledem.

ZDROJ: WIKIPEDIE

DESIGNED BY A4JOOMLA - POWERED BY MDJAY
TOPlist